BovagGarantie.com

onderdeel van Artikelo.nl

BOVAG garandeert kwaliteit en deskundigheid aan consumenten door BOVAG Garantie aan te bieden. Deze garantie geldt onder andere op de aankoop van tweedehands auto’s en op het laten repareren van de auto. Waar geldt nu precies garantie op en hoe lang zijn de garantietermijnen? In dit artikel wordt dit uitgelegd.

Lang niet altijd kan een consument profiteren van garantie op de aankoop van een tweedehands auto, zeker niet als de auto wordt overgenomen van een particulier. Autobedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG waren tot 1 april 2018 verplicht om garanties te bieden op auto’s met een aankoopbedrag van meer dan 4.500 euro of 35% van de originele cataloguswaarde. Sinds 1 april 2018 zijn BOVAG-leden dit echter niet meer verplicht.

Wel adviseert BOVAG consumenten om bij de aankoop van een tweedehands auto altijd te vragen om een garantietermijn van minimaal zes maanden. Bij een BOVAG-autobedrijf zal dit – indien de verkoper hiermee akkoord is – in de koopovereenkomst worden vastgelegd. De BOVAG garantie geldt alleen op gebreken die bij aankoop niet waarneembaar waren en ten alle tijde niet op banden, ruiten, onderhoudsbeurten of achteraf ingebouwde accessoires.

De BOVAG-reparatiegarantie is geldig op alle reparaties die zijn uitgevoerd door een bedrijf dat lid is van BOVAG. Dit geldt ook voor reparaties die door een RDW-erkend BOVAG-bedrijf zijn uitgevoerd bij een APK. De garantietermijn bij auto’s is zes maanden. Bij sommige voertuigen geldt geldt deze garantie ook op onderhoudsbeurten.

De garantie geldt op het werk dat de vakman heeft verricht en de materialen en onderdelen die voor de reparatie zijn gebruikt. Is de klacht niet verholpen en blijkt er een andere oorzaak voor de klacht te zijn? Indien de eerdere reparatie terecht en goed is uitgevoerd, mag een volgende reparatie bij de consument in rekening worden gebracht.

Bij een reparatie of APK bij een bedrijf dat lid is van BOVAG heeft de consument recht op vervangend vervoer. Het bedrijf moet een goede oplossing vinden om in de vervoersbehoefte van de consument te voorzien. Dit betekent echter niet dat dit vervoer altijd gratis moet zijn of dat de consument een leenauto krijgt. Het autobedrijf kan ook tegen een laag tarief een huurauto aanbieden of een leenfiets meegeven.

Ook op het reviseren van een motor of versnellingsbak geldt BOVAG garantie. De garantietermijn van de BOVAG Revisiegarantie is langer dan de reparatiegarantie, namelijk twaalf maanden.

Is een rijschool die bij BOVAG is aangesloten onverhoopt failliet gegaan? Als de consument nog lessen of een lespakket tegoed is, zorgt BOVAG ervoor dat de consument dit geld niet kwijt is.

Heeft een lesauto een technisch mankement en kan hierdoor het rijexamen niet doorgaan? In dat geval gelden er ook bepaalde voorwaarden om de consument tegemoet te komen. Zo kan de BOVAG-rijschool bijvoorbeeld drie uur gratis rijles aanbieden.

Indien een consument er niet samen met het BOVAG-bedrijf uitkomt, kan BOVAG helpen om een passende oplossing voor zowel de consument als het autobedrijf te vinden. De bemiddelaars van BOVAG stellen hiervoor een bemiddelingsvoorstel op. Als de klacht hiermee nog niet opgelost kan worden, kan de consument ook de Geschillencommissie inschakelen.